عرضه افزونه تاریخ جلالی شروع گسترش وردپرس، در ایران و سایر کشور های فارسی زبان بود.

حالا افزونه تاریخ جلالی کاملا از نو باز نویسی شده است و سریع‌تر و کامل‌تر از گذشته در اختیار همه علاقه‌مندان وردپرس قرار گرفته.

۴ نسخه آزمایشی از افزونه تاریخ جلالی برای آزمایش و ایرادیابی منتشر شد که در نهایت پس از رفع ایرادات، نسخه نهایی اون منتشر شد و حالا در وب‌نشر هم این افزونه جایگزین افزونه پارسی دیت شده است.

لازم است از زحمات همه اعضای گروه وردپرس فارسی (از جمله خودمون!)، و به خصوص از شرکت زاکروت برای بازنویسی افزونه تشکر کنم.

امکانات افزونه تاریخ جلالی

بهینه‌ترین افزونه ممکن

در این افزونه مدت زمان زیادی صرف بهینه‌سازی افزونه شده است، به طوری که شاید نیمی از زمان توسعه افزونه صرف بهینه‌سازی و افزایش سرعت آن شده است.

تلاش و تمرکز زیادی روی تنظیم و مرتب‌سازی تابع‌ها انجام شده به گونه‌ای که بهترین زمان اجرا به دست آید (نتیجه این تلاش‌ها را در ادامه این نوشته خواهید دید).

در نسخه جدید افزونه تاریخ جلالی در کنار استفاده از جدیدترین روش‌ها برای تبدیل و نمایش تاریخ شمسی، حداکثر تلاش صورت گرفته که افزونه‌ها و قالب‌هایی که از روش‌های قدیمی استفاده می‌کنند، دچار مشکل نشوند.

تبدیل حروف عربی به فارسی هنگام ذخیره متن

در بسیاری از کیبوردها حروف و اعداد عربی به کار رفته که در نتیجه مشکلات مختلفی از قبیل سخت شدن جستجو را در وب فارسی ایجاد کرده. بنا بر این از ابتدا امکان تبدیل حروف و اعداد عربی به فارسی در افزونه تاریخ جلالی پیش بینی شده بود.

در گذشته عملکرد افزونه به این صورت بود که هنگام نمایش، متن را بررسی و به جای حروف و اعداد عربی، حروف و اعداد فارسی را جایگزین می‌کرد. دلیل اصلی این نحوه عملکرد این بود که در متن نوشته‌های کاربر، تغییری توسط افزونه ایجاد نشود و اثرات افزونه با حذف آن از بین برود؛ ایراد این روش در کند بودن آن و ایجاد فشار روی سرور بود، چون باید به ازای هر بار نمایش متن، یک بار جایگزینی انجام شود.

در نسخه جدید افزونه همچنان روش قبلی جایگزینی حروف و اعداد عربی (ولی این بار با سرعت بسیار بالا) در اختیار کاربران هست؛ ولی علاوه بر آن، امکانی اضافه شده که با استفاده از آن جایگزینی حروف و اعداد عربی هنگام ذخیره متن صورت گیرد، در نتیجه جایگزینی فقط یک بار صورت می‌گیرد و سرعت نمایش صفحات افزایش و فشار روی سرور بسیار کاهش می‌یابد. البته این روش روی نوشته‌های آینده کاربران اعمال می‌شود و برای جایگزینی حروف در نوشته‌های قدیمی همچنان باید از روش قبلی استفاده شود. مگر این که نوشته‌های قدیمی خود را دوباره در ویرایشگر باز کنید و دکمه «به‌روزرسانی» را انتخاب کنید. در این صورت اعداد و حروف عربی در آن نوشته جایگزین می‌شوند.

در صفحه تنظیمات «وردپرس فارسی» گزینه آخر (تنظیمات خاص) مربوط به این مورد است، توصیه می‌کنم حتما از آن استفاده کنید.

البته اگر مطمئنید که کیبورد شما خالی از حروف عربی است، توصیه می کنم برای افزایش سرعت وبلاگتان دو گزینه آخر تنظیمات وردپرس فارسی («تبدیل خودکار حروف…» و «تنظمیات خاص») را غیر فعال کنید.

امکانات آینده

امکانات جدیدی هم در راه هستند که در نسخه‌های آینده افزونه ارائه خواهند شد…

مقایسه دو افزونه تاریخ جلالی و پارسی دیت

برای مقایسه دو افزونه، از آخرین نسخه دو افزونه (پارسی دیت ۱٫۳٫۵ و جلالی ۵)، نصب شده روی آخرین نسخه وردپرس استفاده شده است. برای حذف کردن عوامل جانبی (از قبیل سرعت اینترنت و…) آزمایش‌ها روی کامپیوتر شخصی با استفاده از WampServer انجام شده‎اند و برای انجام آزمایش از افزونه معروف P3 استفاده شده. آزمایش روی وبلاگی با ۸۵ نوشته فارسی اجرا شده و هنگام آزمایش فقط افزونه تاریخ مورد نظر و افزونه P3 فعال بوده‌اند.

تغییر: یک بار دیگر آزمایش را با دقت در فعال‌سازی تنظیمات یکسان در دو افزونه انجام دادیم که نتایج متفاوتی از آزمایش اولیه به دست آمد.

پیوندهای یکتا

یکی از گزینه‌های در دسترس برای ساختار پیوندهای یکتا، استفاده از تاریخ نوشته است. یعنی در آدرس نوشته شما تاریخ آن نیز به نمایش در می‌آید. استفاده از این گزینه برای مطالبی که تاریخ در آن‌ها مهم است مانند سایت‌های خبری مناسب است ولی برای سایت‌های دیگر استفاده از آن را توصیه نمی‌کنیم. از امکانات دو افزونه تبدیل تاریخ میلادی به شمسی در پیوندهای یکتاست. نمایش تاریخ در پیوندهای یکتا و تبدیل آن تاریخ به شمسی از مواردی است که باعث کند شدن عملکرد سایت می‌شود. در زیر نتایج استفاده از دو افزونه را با فعال بودن تاریخ در پیوندهای یکتا و تبدیل آن ها به شمسی و بدون آن مشاهده می‌کنید.

در افزونه پارسی دیت تبدیل تاریخ در پیوندهای یکتا به صورت پیش‌فرض صورت می‌گیرد، بنا بر این اگر قصد تغییر از افزونه پارسی دیت به افزونه تاریخ جلالی را دارید (مانند ما که در وب‌نشر از این پس به جای افزونه پارسی دیت از افزونه تاریخ جلالی استفاده می‌کنیم) در صورتی که در ساختار پیوندهای یکتا، از تاریخ استفاده می‌کنید حتما دقت کنید که در تنظیمات افزونه تاریخ جلالی، گزینه «تغییر تاریخ به شمسی در آدرس نوشته‌ها» را فعال کنید.

با استفاده از تاریخ در پیوندهای یکتا

افزونه پارسی دیت

نتیجه استفاده از افزونه پارسی دیت رو مشاهده می‌کنید:

نتیجه افزونه پارسی دیت

فلش بالا کل زمان اجرای افزونه‌ها را در هر صفحه را نمایش می‌دهد و فلش پایین نشان دهنده سهم افزونه پارسی دیت از زمان بارگزاری است که مقدار دقیق آن ۰٫۵۰۶۸ ثانیه است.

افزونه تاریخ جلالی

روش جدید جایگزینی حروف و اعداد عربی (که در بالا اشاره شد) روی نوشته‌های آینده کاربران اعمال می‌شود و برای نوشته‌های قدیمی باید از روش قدیمیِ جایگزینی استفاده شود، در آزمایش از روش قدیمی استفده شده و در زیر نتیجه آزمایش با روش قدیمی رو مشاهده می‌کنید (روش جدید بسیار سریع‌تر است):

نتیجه آزمایش افزونه جلالی

با استفاده از افزونه تاریخ جلالی سهم اجرای افزونه‌ها در زمان هر صفحه به ۰٫۴۶۴ ثانیه کاهش پیدا کرده و سهم افزونه تاریخ جلالی از زمان باز شدن هر صفحه دقیقا ۰٫۴۳۵۳ ثانیه است.

بدون اسفاده از تاریخ در پیوندهای یکتا

افزونه پارسی دیت

افزونه پارسی دیت بدون تاریخ در پیوند یکتا

مقدار دقیق زمان اجرای پارسی دیت ۰٫۲۱۴۶ ثانیه است.

افزونه تاریخ جلالی

افزونه تاریخ جلالی بدون تاریخ در پیوند یکتا

مقدار دقیق زمان اجرای تاریخ جلالی ۰٫۱۲۹۶ ثانیه است.

نتیجه: برتری افزونه تاریخ جلالی در هر دو حالت

همون طور که در عکس‌های بالا مشاهده کردید در حالت استفاده از تاریخ در پیوندهای یکتا، افزونه پارسی دیت برای اجرا به ۰٫۵۰۶۸ ثانیه نیاز داشت در حالی که افزونه تاریخ جلالی به ۰٫۴۳۵۳ ثانیه نیاز دارد. این یعنی افزونه تاریخ جلالی ۱۴% سریع‌تر از افزونه پارسی است.

در حالت استفاده نکردن از تاریخ در پیوندهای یکتا، اجرای هر کدام از افزونه‌های پارسی دیت و تاریخ جلالی به ترتیب ۰٫۲۱۴۶ و ۰٫۱۲۹۶ ثانیه زمان برده است و این یعنی در این حالت افزونه تاریخ جلالی ۴۰% سریع‌تر از افزونه پارسی دیت بوده است.

نتیجه جانبی این آزمایش این بود که بهتر است کلا از تاریخ در پیوندهای یکتا استفاده نشود چون باعث کاهش سرعت صفحات می‌شود. البته به این نکته توجه داشته باشید که تغییر دادن ساختار پیوندهای یکتا باعث از کار افتادن لینک‌های سایت شما می‌شود. بنا بر این اگر زیاد به مطالب شما لینک شده است بهتر است ساختار پیوندهای یکتای خود را تغییر ندهید.

سخن آخر

خوشبختانه زحمات صرف شده برای افزونه تاریخ جلالی نتایج قابل توجهی رو به بار آورده.

ای کاش همه علاقه‌مندان به برنامه‌نویسی و وردپرس آستین‌ها رو بالا بزنن و حرکت دوباره‌ای رو برای اضافه کردن امکانات مختلف فارسی به وردپرس شروع کنن. متاسفانه بسیاری از افزونه‌ها و قالب‌هایی که به دست برنامه‌نویس‌های ایرانی نوشته شدن، مدت‌هاست که رها شدن و دیگه براشون وقتی صرف نمی‌شه.

امیدوارم که شاهد معرفی افزونه‌هاو قالب‌های فارسی بیشتری باشیم.